A bátorságról

2008 október 25.
Dr. Harnos Imre írása arról, hogy mit jelent az igazi bátorság a harcművész számára. Olvassátok el, megéri!


Aki mer, az nyer! Tartja a mondás.  De mi kell ahhoz, hogy az ember nyerjen?
Bátorság!
Ahhoz, hogy az ember bátor legyen, maximálisan kell bíznia önmagában. Biztosan tudnia kell, hogy véghez fogja vinni, amit tervezett.  Egy pillanatig sem szabad kételkedni a sikert illetően. Józan felfogás kell ahhoz, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mire képes. A képességeket az edzéssel lehet olyan szintre fejleszteni, amilyen szinten az átlagos ember sohasem tud funkcionálni. Éppen ezért minden edzésen a maximumot kell mindenkinek kihoznia magából. Nem csak fizikailag, szellemileg is. Sokan teljesen ráállnak a fizikai edzésre és “elhanyagolják” az agyat. Ez egy darabig megy, aztán a fejlodés visszaesése tapasztalható. A fizikai eronlétnek és a gondolkodásnak ki kell egészítenie egymást. A szellemnek mindig “éhesnek” kell lennie.

Akkor edzünk jól, ha a következo edzést már várjuk. Mindig kutatnunk kell az üj utakat. tIj és még üjabb dolgokat kell fölfedeznünk. Mindig lehetünk jobbak, mint amilyenek elozö nap voltunk. Mindenkinek csak saját magán múlik, hogy mit tesz meg érte. Sokan mondják, hogy “edzegetek egy kicsit”.
Ilyen nem létezhet!
Vagy edzek és akkor szakad rólam a víz, vagy pihenek. Ha valaki állandóan ilyen edzéseket végez, kezd rájönni hogy nem is olyan kicsit tud ütni. Kezdi érezni az erejét, kezd bízni a technikájában, gyorsaságában, lobbanékonyságában.
Ez pedig már az önbizalom, amit semmi sem pótolhat.
Előfordul, hogy valami nem sikerül. Nem szabad hagynunk, hogy ez elvegye a kedvünket. A következő dologhoz nem szabad így hozzáállni, hogy biztosan ez sem fog sikerülni. Az egész azon múlik, hogy mennyire mersz szembenézni az élet nehézségeivel. Sokan kétségbe esnek és az alkoholba menekülnek vagy véget vetnek az életüknek.
Ezeket az embereket nem lehet minősíteni. Problémába ütköznek nem tudják megoldani, még több probléma halmozódik fel, amit már képtelenek elviselni. Ekkor következnek be a fent leírtak. Általában az emberek azt mondják: “Milyen felhős az ég, nem süt a Nap” Nagyon rossz ez a hozzáállás. A Nap igenis süt, csak a felhők eltakarják. Később feltámad a szél és elfújja a felhőket. Az kizárólag rajtad múlik, hogy milyen hamar és milyen erősen fog “fújni a szél”. Ezeket a dolgokat nem csak a küzdelemre és harcra kell érteni. Az élet minden területén szükség van az efféle hozzáállálhoz. A konfliktus elöl nem menekülhetsz, mert egy idő után nem tudsz hová menekülni. Ha menekülsz, egy idő után “falba” fogsz ütközni, és az sokkal keményebb, mintha megfordultál volna, és ellenkező irányba indulsz.

Ezeket a hasonlatokat azért idézem, hogy mindenki érezze, soha nem szabad feladnunk a saját magunkba vetett hitet. Az igazi bátorság ahhoz kell, hogy az ember legyőzze a civilizá­ció rossz szokásait. Minél természetesebb környezetben élünk, annál természetesebbek vagyunk.
A civilizációba bele kell szőnünk az igazi természetességet, nemcsak gondolkodásban, hanem cselekvésben is. Ha elesel, talpra állsz és mész tovább.
Mindig munkálkodnod kell valamin, amiről meggyőződésed, hogy .
A munka a majomból embert csinált! Ez fordítva is igaz: A tétlenség az emberből majmot csinál.