Bemutatkozik a Kismészáros Kempo SE

Történelem:

A Kismészáros Kempo Klub 1992. alakult meg Budapesten a 2. kerületi Pitypang Utcai Általános Iskola (1025 Bp. Pitypang utca 2.) dohos kondi termében. Palotás Fecó kezdett itt edzést tartani, kezdetben csak gyerekeknek, Lévai László Kyoshi kérésének eleget téve. A Kismészáros név is ebből fakad: Fecó sensei a Mészáros utcai Mészáros klubban edzett, ami felnőtt klub volt. Mivel ő gyerek klubot indított ezért kapta a mi klubunk a Kismészáros nevet. Természetesen a felvarrónk is ezt szimbolizálja: a toll, az író diákokra, azaz a fiatalokra utal.

a kismészáros csapata 1995 környékén

Ahogy telt az idő, a kisgyerekekből nagyobb gyerekek lettek, majd szép lassan felnőttek. Ezért először indult egy nagyobb gyerekcsoport és később az igények kielégítésére egy felnőtt csoport is útjára indult. A felnőtt csapatot Fecó sensei Lévai Balázzsal, az első fekete öves tanítványával indította útjára 1999-ben. Azóta heti három korosztálynak tartunk hetente háromszor edzést: ovisoknak (3-6…7 éves korig, Palotás Ferenc), gyerekeknek (7-13 éves korig, Palotás Ferenc, Kárászi Balázs, Dr. Havas-Sághy Gábor) és felnőtteknek (13 éves kortól Kárászi Balázs, Palotás Ferenc, Szőke Zoltán, Dr. Havas-Sághy Gábor).

Gyerek csoport 1 (4-8 éves korig):

A legkisebb gyerekek edzéseinek központjában a gyerekek mozgáskoordinációjának fejlesztése, a harcművészet, a küzdősport megszerettetése és a Zen Bu Kan Kempo alapjainak megismertetése áll: az alap formagyakorlatok, állások, védések, ütések, rúgások, dobás esés és földharc technikák. Nagyon fontos része az edzésnek a megfelelő eséstechnikák elsajátítása. A kisgyerekek egyensúlya még nem tökéletes, így számukra elengedhetetlen, hogy egy szerencsétlen esés során, jó technikával érkezzenek a földre, és ne sérüljenek meg. A kicsik jutalmazása is elengedhetetlen. Az edzéseken mindig van játék: fogócska, bújócska, és különböző labda vagy küzdelmi játékok. Az edzések nagy hozadéka, hogy az óvodáskorú gyerekek könnyedén illeszkednek be az iskolai légkörbe, figyelmük összpontosításával nem jelent számukra problémát, a tanórák fegyelmezett hallgatása. A kicsikkel az edzések végén mindig van idő 5 perc kötetlen beszélgetésre, ahol elmondhatják a gondolataikat és a velük történt dolgokat.

Kisgyerek kempo edzés

Gyerek csoport 2 (8-13 éves korig):

A gyerek csoport edzésein, a kempokák már abban a korban vannak, hogy képesek a Zen Bu Kan Kempo rendszerének magasabb szintű elsajátítására. Az edzések felépítését nagyban meghatározza, hogy milyen eseményre készülnek a gyerekek: ez lehet övvizsga vagy verseny. Az övvizsgán van lehetőségük az ifjú kempokáknak új övfokozatot elérniük, mely nem kis feladat. A gyerekeknek van lehetőségük versenyzésre is, ahol élesben kipróbálhatják a megszerzett tudást, természetesen kontrollált körülmények között, a biztonság és a testi épség szem előtt tartása mellett. A gyerekek képzésénél nagy hangsúlyt kap az önvédelem tanítás: esetleges iskolai konfliktus erőszak nélküli kezelése, utcai szituáció esetén a felnőtt támadó elől történő elmenekülés, ill. éles önvédelmi szituációban a leghatékonyabb technikák elsajátítása. Ebben a korban a gyerekek önbizalmat szerezhetne, mellyel megalapozhatják későbbi kempos jövőjüket, vagy akár civil karrierjüket.

Gyerek kempo edzés

Felnőtt csoport (13 éves kortól):

A felnőtt csoport edzésein nagy hangsúlyt kap a küzdelem és az ehhez szükséges állóképesség fejlesztése. A kempokák a képzés első felében elsajátítják az ökölvívás alapjait, mellyel párhuzamosan megismerkednek az esés-, dobás és földharc-technikák alapjaival is. Ezt követik a rúgás-technikák elsajátítása, melyhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű nyújtásgyakorlat elvégzése. A megfelelő alapokra épülnek később az ütés-rúgás kombinációk, földrevitelek, földharc kombinációk elsajátítása, gyakorlása. Az edzések tartalmát tekintve, mindig esemény orientált. Övvizsgára történő felkészülés esetén a tanulók elsajátíthatják a Zen Bu Kan Kempo vizsgaanyagában foglaltakat: ütés, rúgás, védés technikák, formagyakorlatok, önvédelmi szituációk. Versenyfelkészüléskor pedig a küzdelmi technikák gyakorlása és a kondíció fejlesztés kerül előtérbe. Az edzéseken mindenki az adott versenyszámnak megfelelően gyakorol: Kesztyűs küzdelem, MMA, pusztakezes küzdelem vagy földharc. Az edzések, minden esetben küzdelemmel zárulnak.

Felnőtt csoport a Kismészáros kempo dojo-ban

A Klubunk a jövőben is, ahogy eddig, három dolog központi találkozó helye lesz: a kemény edzéseké, a barátságé és a szereteté. Aki szeretne nálunk keményen edzeni és megtapasztalni ezt jó hangulatú barátságos légkört, szeretettel várjuk.

Kapcsolatfelvétel »