Skip to content

Kárászy Balázs István

  • Születési hely és idő: Budapest, 1986.04.15.
  • Diplomák és oklevelek: Okl. gépészmérnök, sportedző, középfokú angol nyelvvizsga (C típus)
  • Zen Bu Kan Kempo fokozat: 5. Dan és Renshi
  • Brazil Jiu-Jitsu fokozat: fekete öv
  • Edzők: Kyoshi Palotás Ferenc 6. Dan (ZBK Kempo), prof. Max Carvalho (ZR Team Brazil Jiu-Jitsu), Flóris László (Ökölvívás)

Elérhetőségek:

A sporttal egészen fiatalon, már óvodás koromban megismerkedtem: négytől hat éves koromig rendszeresen jártam úszó edzésekre. Aztán az általános iskolában már atletizálni kezdtem, heti több alkalommal a Pasaréti úti Vasasban. Igazán egyik sportág sem fogott, meg és kilenc éves koromban 1995-ben, öcsém bíztatására elkezdtem kempózni a Pitypang Utcai Általános Iskolában a Kismészáros Kempo Klubban, Palotás Ferenc irányítása alatt. Már az első edzésen tudtam, hogy ezt életem végéig csinálni fogom. Több mint két évtized alatt nem fordult velem olyan elő, hogy készakarva kihagytam volna edzést. A Kempo edzések mellett megismerkedtem az ökölvívással és a Brazil Jiu-Jitsuval is. Az utóbbit 2007 óta csinálom töretlenül.

Gyerekkorom óta versenyzek a Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetség szabályrendszerében, melyben megtalálhatóak technikai (formagyakorlat, fegyveres formagyakorlat, önvédelem) és küzdelmi (kesztyűs, pusztakezes küzdelem, Gi-s és Gi nélküli földharc küzdelem) versenyszámok egyaránt.

2007-ben kezdtem el full-kontakt küzdelemmel komolyabban foglalkozni. Abban az évben kesztyűs full-kontakt versenyszámban országos bajnok majd világbajnok is lettem. Akkoriban ismerkedtem meg a Brazil Jiu-Jitsuval, ami egy földharc központú küzdősport és a versenyzésem egyre inkább a földharc versenyek fele orientálódott. Természetesen állóküzdelmeket sem hanyagoltam el, 2012-ig minden évben indultam full-kontakt versenyeken is. Brazil Jiu-Jitsuban háromszor voltam magyar bajnok (2008, 2009 és 2013). Háromszor voltam a Magyar Grappling és Palkráció Szövetség válogatottja (2009, 2012 és 2013). Első grappling Európa bajnokságomon Gi fogásnemben 2. helyet, Gi nélküli fogásnemben pedig 3. helyet értem el. Versenyzői karrierem csúcsa az volt amikor 2013-ban rész vehettem a World Combat Games-en, ami Szentpéterváron került megrendezésre. 2014-ben a Zen Bu Kan Kempo válogatottal, a Portugáliában megrendezett World All Styles Championshipen három arany érmet sikerült szereznem: Gi és NoGi földharcban valamint önvédelem versenyszámban, majd ezt sikerült megismételnem 2016-ban is. Ezeken a versenyeken több mint háromezer versenyző szerepel és jelen van a küzdősport rajongók apraja nagyja.

2017-ben úgy döntöttem (sikeres szemkorrekciós műtét hatására) hogy újra kesztyűt húzok és elkezdek egy számomra új szabályrendszerben versenyezni, a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő MMA-ban (Mixed Martial Arts). Eddig három versenyen 5 mérkőzésem volt, amiből 4-et megnyertem (kettőt kopogtatással és kettőt TKO-val). 2017. márciusában 7. helyet értem el a nemzetközi MMA szervezet az IMMAF Európa Bajnokságán, majd májusban Országos Bajnok lettem.