Skip to content

Palotás Ferenc

  • Edzők: Juhász Ferenc, Lévai László
  • Övfokozat: 7. dan

Elérhetőségek:

1987-ben a bátyám kiokushin edzést keresett Budapesten. Talált is egy klubot a Szamuely (Lónyay) utcában, ám amikor odament, kiderült, hogy kempo edzés van abban az időpontban. Otthon csillogó szemmel mesélte micsoda helyet talált. Hatalmas, erős, legyőzhetetlen bunyósok úgy küzdenek, ahogy a Bruce Lee filmeken láttuk. Úgy gondoltam lefogyok (volt miből), és teszek egy próbát én is. Így kerültem Juhász Ferenc gyerek kempo edzésére.

Az edzések egy pincehelyiségben voltak, ahogy a lépcsőn lefelé haladt az ember, a falból áradt a sós párás izzadságszag. Az edző egy jókedélyű hatalmas ember volt, akihez jó járni, így hamar a csapat tagja lettem. Az évek alatt a plusz kilók eltűntek, az övem színe pedig egyre sötétebb lett.

1990 körül Lévai László is elindította edzését. Hogy minél többet kempozzak, jártam mindkét klubba, de idővel inkább Lévai Mester irányítása alatt edzettem.

Egy beszélgetés alkalmával megemlítettem Lacinak, hogy szeretnék gyerekeknek edzést tartani. Ő irányított a Pitypang Iskolába, ahol akkor szerveződött egy új klub. Ez lett a Kismészáros Kempo Klub.

1994-ben vizsgáztam le fekete övre. Az összes vizsgámat stílusalapító nagymesterünk dr. Harnos Imre előtt tettem le.

  • Részt vettem a Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet megalakításában
  • Összeállítottam és vezettem a középfokú edzőképzést a Testnevelési Egyetem Továbbképző Intézeténél
  • Részt vettem a megalakulásában, és jelenleg is tagja vagyok az EU Feketeöves Tanácsnak, ami a Zen Bu Kan Kempo szakmai irányításáért felelős.

A tanítványoknak igyekeztem jó példát mutatni a versenyzés terén is. A kempo versenyszámok közül mindegyikben voltam magyar bajnok, de kipróbáltam magam grappling, és ju jitsu versenyen is. Nemzetközi versenyeken is szerepeltem több kevesebb sikerrel.

1997 Kempo Világkupa (2. hely)

2009 Grappling EB. Litvánia 8.hely

2014, 2015, 2016 WAC Portugália: álltam a dobogó mindhárom fokán.

Kempo edzői eredmények

Számomra az eredmények minden korcsoportnál mást jelentenek. A kisgyerek edzésen nagy eredmény, ha elnyerem a gyerekek bizalmát, megtanulnak egy oldalt a formagyakorlatból, vagy pár japán szót. Nekem ez ugyanolyan jó érzés, mint mikor egy felnőtt a dobogó tetején áll.

Az iskolás gyerekedzésen azt érzem jó eredménynek, ha sikerül átadni a tudást, így felkészülten mennek vizsgára, vagy versenyre és a siker garantált.

Felnőtt edzésen sikeres a munka, ha jó hangulatban edzünk együtt, és kialakul egy összetartó közösség.

  Az elmúlt évekre visszatekintve pedig azt tartom jó eredménynek, ha az aki hozzám járt, tudtam valamit adni, amit hasznosíthatott az életében a későbbiek során. Legyen az egy biztonságos esés, amivel megúszott egy sérülést, egy mondat, amivel elkerült egy konfliktust, vagy egy mozdulat, amivel megoldott egyet.

Természetesen a versenyeredményekre is büszke vagyok. A versenyzőink a kempo minden területén kiemelkedően teljesítettek. A felsorolás hosszú lenne és biztos, hogy hiányos, ezért ezzel nem kísérletezem.

MMA edzői eredmények

2015-re klubunk egyik versenyzője, Kovács Alexandra, már minden kempo versenyszámban sikeresen szerepelt. További kihívást kerestünk számára., így került képbe a ketrecharc (MMA). Ez számomra is komoly kihívás volt, mivel egy ilyen versenyre való felkészülés professzionális edzésmunkát és szervezést igényel. A 6-8 hetes felkészülési időszakban komoly hangsúlyt kapott a sporttáplálkozás, az állóképességjavító és súlyzós edzésmunka is.

A sikeres hazai debütálás után megcéloztuk a 2016-os Prágában megrendezett IMMAF Amatőr Európa Bajnokságot. Egy ilyen torna öt napos, egyenes kieséses verseny, minden nap egy mérkőzéssel, méghozzá a tévéből jól ismert UFC támogatásával és professzionális versenykörülményei között. Alexandra nemzetközi bemutatkozása parádésan sikerült: a döntő 3. menetében kiütötte az aktuális világbajnokot, a svéd Gabriella Ringblom-ot. Ez a siker lendületet adott a további munkának: 2017-ben Szófiában sikerült megvédeni az Európa Bajnoki címet. Úgy gondoltam elérkezett az idő, hogy megcélozzuk a világbajnoki címet. A bahreini versenyen azonban nem minden úgy sikerült ahogy terveztük: egy brazil lány az elődöntőben nagyon szoros mérkőzésen pontozással legyőzte Alexandrát. Szerencsére sikerült Szandit átsegíteni ezen a kudarcon, így amikor 2018-ban visszatértünk Bahreinbe, minden mérkőzését TKO-val zárva végre ő lett a világbajnok. Szandi az első, és ezidáig egyetlen magyar versenyző, akinek ez sikerült.

Férfi tanítvanyaim is kipróbálták magukat MMA szabályrendszerben. Kárászy Balázs és Mayer Márton egyaránt veretlenül lettek országos bajnokok.

2018, 2019 év női kempo versenyzője Kovács Alexandra.

2018 év edzője pedig én lettem.

2019 legtöbb taggal rendelkező egyesülete a Kismészáros SE.